Klima Montajı | Klima Montajı Nasıl Yapılır ?
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte, evlerde ve iş yerlerinde sıcak hava etkisini göstermeye başladı. Hâl böyle olunca, bu sıcak havanın etkisinden kurtulmak isteyenlerin başvurduğu en etkili nokta, klima sahibi olmak. Klimalar, sıcak havalarda serinletme özelliği sayesinde, daha fazla tercih edilmektedir. Peki klimayı satın aldıktan sonra ne yapmanız gerekir, Klima montajı nasıl yapılır ? Yazımızda bu sorulara cevap bulacağız.
İçindekiler
Klima Montajı Nasıl Yapılır ?
Yeni bir klima almak ve eski klimayı çıkarıp başka bir yere monte etmek arasında pek fark yoktur. Klima montaj, aynı işlemler ile yapılır.
Öncelikle, klimanın iç ünitesinin yerini ayarlamak gerekir. Monte edilecek yeri seçmelisiniz. Unutmamak gerekir ki, klimanın iç ünitesi ile, dış ünitesi birbirlerine boru ile bağlı olmalılar. Seçilecek yer buna göre ayarlanmalıdır.
Duvarı belirledikten sonra, iç ünitedeki sacı duvara monte edebilirsiniz. Askı aparatını düz bir şekilde monte etmeye dikkat etmelisiniz. Ardından, daha kolay devam edebilmek adına, kalem yardımıyla vidaların gelecekleri yerleri belirleyin.
Belirlenen bu yerleri matkapla delip, dübelleri de taktıktan sonra, sacı sağlam bir şekilde monte edebilirsiniz. Dış ünite ile iç ünite arasından boru geçmesi gerektiği dikkate alın. Bu bilgi doğrultusunda klimanın iç ünitesinin altından, dış üniteye doğru bir delik açın. Bu delikten metal kablolar ile, boruların geçebilmesi önemlidir.
İç üniteyi yerleştirdikten sonra, sırada dış üniteyi yerleştireceğiniz askıyı montajlamak kalır. Aynı şekilde ölçüp tartarak, kalemle yerini belirleyerek delikler açmalısınız. Açtığınız deliklere dübel ve vidalar takmanız askıyı daha da sağlamlaştıracaktır. Tam yerleştiğinden emin olduğunuz askıya, üniteyi doğru orantıda yerleştirebilirsiniz.
Askıyla ünitenin birbirine sağlam montajlanması da çok önemlidir. Bu işlemler bittikten sonra, açmış olduğunuz deliği kontrol edin. Bu delikten iç ve dış ünite arasındaki borular geçecektir. Ünitelerin uzaklığını hesaplayarak boruları kesmeye başlayın. Bu borulara havşa makinesini kullanarak havşa açmanız gerekir. İç ünitede ise bağlantı kablosunun yerleşeceği alanı tornavida yardımıyla açın. Bağlantı kablosu yerleştikten sonra kapağını kapatabilirsiniz.
Bakır kabloları, açmış olduğunuz deliğe yerleştirin. Iç ünitenin altındaki delikten başladığınız için, o anda iç üniteyi de askıya montajlayabilirsiniz. Ardından, yerleştirmiş olduğunuz boruyu dış üniteye bağlayın. Böylece iki ünite arasındaki bağlantı sağlanmış olur. Boruları drenaj bandı ile sarmak da gereken işlemlerden birisidir.
Montajlama işlemi bittikten sonra, klimaya gerekli ise gaz verin ve gazının ölçümünü yapın. Boruların içerisinde bulunan havayı vakumlayıp, ünitedeki vanaların açılmasını sağlayın.

Artık klimanızın çalışması için bir engel kalmamış olur. Montaj işlemlerinde yapılan ufak bir hata bile, klimanızın çalışmasına engel olur. Bundan sebep montajlama işlemi hakkında bilginiz yok ise, servislerden yardım alın.