Klima Nasıl Çalışır ?
Klimalar hem yazın, hem de kışın kullanıma uygun pratik aletlerdir. Kış döneminde tercih edilmesinden ziyade, yaz aylarında serinletme amacıyla daha fazla tercih edilmektedir. Genellikle daha çok evlerimizde, iş yerlerimizde, hastanelerde ve kapalı alanlarda tercih edilen klimaların kendilerine has çalışma yöntemleri vardır. Klima nasıl çalışır konusu, klimalarla ilgilenen kişilerin merak etmiş oldukları hususlardan birisidir. Yazımızda klimaların nasıl çalıştığını detaylı bir şekilde anlatacağız.
Klimaların nasıl çalıştığından bahsetmeden önce, klimalar ilk üretildiği zamanlarda nasıl çalışıyordu bunu anlamak gerekir. Klimayı ilk olarak icat eden kişinin adı, Willis haviland Carrier dır .İlk ürettiği zaman, bir fabrikadaki sıcaklığı ve nem oranını kontrol altında tutmayı amaçlamıştır. Oldukça verim aldığı bu yöntemi beğenen mucit, daha sonra ürettiği aleti geliştirip, şimdiki haline dönüştürmüştür. İlk üretilen klimalar nasıl çalışıyordu konusuna gelirsek, borular vasıtasıyla üflenmiş olan binada bulunan hava, taşıyıcı borular sayesinde sisteme sunulur.
Daha sonra işlem görmek için yeniden soğutucu sistemine aktarılan hava, burada soğutulup ardından ortama gönderilir. Soğutulmuş hava var olan sıcak hava kadar nem yüklü değildir, ve bu sayede nem stabilize olmuş olur. Üretilmiş olan ilk klimalarda hava sıcaklığını düşürmek ve nemin azaltılması amaçlanmıştır. Bu yöntemler teknolojiye birçok alanda katkı sağlamıştır.
İçindekiler
Günümüz Klimaları Nasıl Çalışır ?
Günümüz teknolojisi ile üretilmiş olan klimaların nasıl çalıştığı merak edilen konulardandır.
Klimalar belirlenmiş basınç altında ve aynı zamanda sıvı olarak bulunan sıcaklığın buharlaşması sonucu, buhar halinden tekrar sıvı haline geçişi ile çalışır.
Sıvı olarak bulunan materyal üzerine yapılan basınç ile birlikte, ısı emilir ve ardından gaz faza dönüşür. Bu olan işleme faz değişimi denmektedir.
Klimalardaki özel kimyasallar sayesinde buharlaşma meydana gelir ve faz dönüşümünden faydalanılır.
Bobinin kapalı olmasıyla, akışkan buharlaşır ve tekrar yoğunlaşarak bir döngüye girilir.
Klimalar soğutma işlemini en iyi şekilde yapabilmek adına soğutma gazını sıvı faza dönüşür.
Bu işlemi sağlayabilmek için, kompresöre gaz koyulur ve sonucunda istenmeyen bir ısı ortaya çıkar.
Gaz sıkılaştırıldıktan sonra ısının ardından ikinci bobin ve ikinci fan ile açık havaya boşaltılır.
Ardından gaz soğumaya başlar, sıvı hale döner ve döngü tekrardan devreye girer.
İşte yeri geldiğinde soğuk hava veren yeri geldiğinde ise sıcak hava veren klimalar bu prensip ve düzen üzerinde çalışırlar.